Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Hania mojanorwegia Agnieszka.Wisniewska Maciej1101 (31932 niezalogowanych)
88 Postów
Simon Lajdecki
(blanko)
Początkujący
ja bardzo chciałbym iść za Jezusem ale......

Czy ty przypadkiem nie chodziłeś na jakieś oazy czy zloty "dewotów"? Zauważyłem pewną tendencję, że ci którzy "przesadzają" z wiarą to później efekt jest odwrotny i się od Boga odwracają bo w główkach się miesza No i do tego ci księża pedofile, zboczeńcy i złodzieje Weź łopatę, wykop rów, przebiegnij się na boso, zdobądź jakiś szczyt a poczujesz Boga! Polecam książkę "Dzikie serce" Johna Eldredge!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
blanko napisał:
ja bardzo chciałbym iść za Jezusem ale......

Czy ty przypadkiem nie chodziłeś na jakieś oazy czy zloty "dewotów"? Zauważyłem pewną tendencję, że ci którzy "przesadzają" z wiarą to później efekt jest odwrotny i się od Boga odwracają bo w główkach się miesza No i do tego ci księża pedofile, zboczeńcy i złodzieje Weź łopatę, wykop rów, przebiegnij się na boso, zdobądź jakiś szczyt a poczujesz Boga! Polecam książkę "Dzikie serce" Johna Eldredge!

a ja tobie
w końcu przeczytaj Słowo Boże
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
88 Postów
Simon Lajdecki
(blanko)
Początkujący

A co to Mk 16; 15

nie słyszałeś o tym
Biblia Tysiąclecia, Ewangelia Marka Mk, rozdział 16
zwróć uwagę na wersety 1 do 8. które istnieją w najstarszych rękopisach
i ni z gruszki, ni z pietruszki te dopisane od 9 do 20
komuś strasznie zależało, aby wyglądało na to, że Jezus przyszedł do wszystkich, pomimo, że co innego głosił za swego życia[/quote]

To co powiesz na Mt 28; 18?
"Wtedy Jezus podszedł do nich i przemówił tymi słowami; 'Dana mi jest wszelka władza w niebie i na ziemi'. Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego". Uczcie je zachowywać wszystko, co wam przykazałem. A oto Ja jestem z wami przez wszystkie dni, aż do skończenia świata".

Łk 24; 46

"I rzekł do nich: Tak jest napisane: Mesjasz będzie cierpiał i trzeciego dnia zmartwychwstanie; w imię Jego głoszone będzie nawrócenie i odpuszczenie grzechów wszystkim narodom, począwszy od Jerozolimy. Wy jesteście świadkami tego."

Ewangelii według św. Jana już mnie się nie chciało cytować bo jest za długi ten wywód Jezusa

Nie wiem co ty chcesz udowadniać?? Brak wiedzy?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
blanko napisał:

To co powiesz na Mt 28; 18?
"Wtedy Jezus podszedł do nich i przemówił tymi słowami; 'Dana mi jest wszelka władza w niebie i na ziemi'. Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego". Uczcie je zachowywać wszystko, co wam przykazałem. A oto Ja jestem z wami przez wszystkie dni, aż do skończenia świata".

służę
Chrześcijańscy apologeci twierdzą oczywiście, że nie ma tutaj żadnej sprzeczności, a wyjaśnieniem jest chronologia. Wcześniejsze nakazy głosił Jezus za życia, w czasie swojej ziemskiej działalności. Natomiast kiedy zmartwychwstał, zmienił nakaz na uniwersalistyczny, obejmujący także pogan (por. także: Dz 13,35-37).Nawet jeśli przyjmiemy taką wersję zdarzeń, pozostaje problem niekonsekwencji Jezusa: dlaczego okazał się tak mało przewidujący i za życia nie chciał iść do pogan? dlaczego mówił, że syn boży przyjdzie ponownie nim jego misjonarze zdążą obejść miasta Izraela? jeszcze trudniej jest pogodzić z tym wyraźnie niechętny, wręcz pogardliwy stosunek Jezusa do pogan i jego stanowcze zapewnienie, iż jest posłany do „owiec, które poginęły z domu Izraela". Obraz Jezusa z okresu jego działalności to obraz Żyda-szowinisty, który do pogan i niemojżeszowych miał stosunek pogardliwy. Jak zauważa Klausner: "Do kananejskiej kobiety Jezus zwraca się tak nieprzyjemnymi słowami, że uszy większości szowinistycznych Żydów musiały się palić ze wstydu!… Wyrażenie jak poganin i celnik jest u niego najsilniejszym wyrazem pogardy (Mt 18,17), a o poganach mówi, że nie modlą się, lecz klepią paciorki i są gadatliwi i wielomówni (Mt 6,7). Tak 'szowinistyczny' był Jezus-Żyd!". Nawet więc na poziomie przyjęcia takiej wersji zdarzeń, odpowiedź jakiej ona nam udziela, jest bardzo wątpliwa i niezbyt pochlebnie świadczy o Jezusie, synu bożym.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Wspomniany uniwersalistyczny nakaz głoszenia ewangelii wszelkiemu stworzeniu w Ewangelii Marka znajduje się w części (dot. Mk 16,9-20), której brak w najważniejszych rękopisach (m.in. w tzw. kodeksie watykańskim oraz kodeksie synaickim), której nie znają ani Hieronim - pierwszy znany z imienia tłumacz biblii, patron biblistów, ani Euzebiusz - pierwszy poważny historyk kościelny. Nawet w przypisie do tego fragmentu w Biblii Tysiąclecia ojcowie podają: „Nie można jednak zaprzeczyć, że powiązanie tego fragmentu z kontekstem poprzedzającym jest dość sztuczne, a jego styl odbiega cokolwiek od właściwości literackich całej Ewangelii" (Biblia Tysiąclecia, wyd. III, 1980, s.1178). Czyż nie jest to wystarczający dowód, że fragment o posłaniu uniwersalistycznym Jezusa w ewangelii uważanej dość powszechnie za najstarszą jest późniejszym dopiskiem, że jest nieoryginalny?

Logicznie myśląc, taki sam wniosek należałoby odnieść do posłania drugiego tego rodzaju, z Ewangelii Mateusza. W tym przypadku wniosek ten nasuwa się jeszcze oczywiściej: otóż fragment zawierający nakaz nauczania „wszystkich narodów" znajduje się na samym końcu ewangelii i jest połączony z uważanym dość powszechnie za nieautenczny fragmentem o Trójcy (nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego) dopisanym dla potwierdzenia dogmatu o Trójcy Św., nieznanego jeszcze w czasach kiedy pisano ewangelie. „Polecenie to wielokrotnie kwestionowano już od czasów Oświecenia, wszyscy krytycznie nastawieni teologowie uznają je za fałszerstwo. Kręgi kościelne dopisały je do ewangelii, by usprawiedliwić po czasie zarówno praktykę nawracania pogan, jak i praktykę udzielenia chrztu. A także by mieć w Biblii koronne świadectwo prawdziwości dogmatu o Trójcy Świętej" . Profesor Pines z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie udowodnił, że fragment z Mateusza: „Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego" — nie występuje w najstarszych rękopisach sprzed soboru nicejskiego w 325 r., na którym to zaczął się kształtować ów dogmat.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
88 Postów
Simon Lajdecki
(blanko)
Początkujący
jasta102 napisał:
Wspomniany uniwersalistyczny nakaz głoszenia ewangelii wszelkiemu stworzeniu w Ewangelii Marka znajduje się w części (dot. Mk 16,9-20), której brak w najważniejszych rękopisach (m.in. w tzw. kodeksie watykańskim oraz kodeksie synaickim), której nie znają ani Hieronim - pierwszy znany z imienia tłumacz biblii, patron biblistów, ani Euzebiusz - pierwszy poważny historyk kościelny. Nawet w przypisie do tego fragmentu w Biblii Tysiąclecia ojcowie podają: „Nie można jednak zaprzeczyć, że powiązanie tego fragmentu z kontekstem poprzedzającym jest dość sztuczne, a jego styl odbiega cokolwiek od właściwości literackich całej Ewangelii" (Biblia Tysiąclecia, wyd. III, 1980, s.1178). Czyż nie jest to wystarczający dowód, że fragment o posłaniu uniwersalistycznym Jezusa w ewangelii uważanej dość powszechnie za najstarszą jest późniejszym dopiskiem, że jest nieoryginalny?

Logicznie myśląc, taki sam wniosek należałoby odnieść do posłania drugiego tego rodzaju, z Ewangelii Mateusza. W tym przypadku wniosek ten nasuwa się jeszcze oczywiściej: otóż fragment zawierający nakaz nauczania „wszystkich narodów" znajduje się na samym końcu ewangelii i jest połączony z uważanym dość powszechnie za nieautenczny fragmentem o Trójcy (nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego) dopisanym dla potwierdzenia dogmatu o Trójcy Św., nieznanego jeszcze w czasach kiedy pisano ewangelie. „Polecenie to wielokrotnie kwestionowano już od czasów Oświecenia, wszyscy krytycznie nastawieni teologowie uznają je za fałszerstwo. Kręgi kościelne dopisały je do ewangelii, by usprawiedliwić po czasie zarówno praktykę nawracania pogan, jak i praktykę udzielenia chrztu. A także by mieć w Biblii koronne świadectwo prawdziwości dogmatu o Trójcy Świętej" . Profesor Pines z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie udowodnił, że fragment z Mateusza: „Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego" — nie występuje w najstarszych rękopisach sprzed soboru nicejskiego w 325 r., na którym to zaczął się kształtować ów dogmat.

oczywiście wszystko jest sfałszowane a źródła Twoich "pisarzy i uczonych" są prawdziwe, tak samo jak strona racjonalista itp. Biedny jesteś Z Bogiem!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
991 Postów

(Wacek1)
Maniak
blanko napisał:

Gdybym był psem dla Jezusa Chrystusa to nie pomógłby mi w moim życiu i nie przeżyłbym tego co przeżyłem, nie zobaczyłbym tego co zobaczyłem i nie doświadczyłbym tego czego doświadczyłem. Ale nie będę się tu otwierał bo nie czuję takiej potrzeby! Boga nie "doświadczysz" za życia ziemskiego jeśli będziesz pyszny i będziesz próbował w racjonalny sposób do niego podchodzić. Pokora, pokora i jeszcze raz pokora a wtedy otworzy ci się niebo! Poza tym, nie można dosłownie interpretować Biblii bo nic w ten sposób nie zrozumiesz. A co to Mk 16; 15 to mogę jedynie się uśmiechnąć Nie mając dowodów można każdą ewangelię zignorować. Aha... i odpowiedz sobie na pytanie dlaczego Jezus przyszedł właśnie do Izraela i właśnie w tamtym czasie?
[/quote]

Tak tak, nie doslownie. Warto ja sobie interpretowac jak wam pasuje, Wiec dlaczego niektore teksty bierzecie doslownie a inne interpretujecie? Selektywna "logika".

Dlaczego Jezus przyszedł wlasnie do izraela? hmm. Moze dlatego: od 2,30' do 3.20'

i jeszcze troche. Poswiec troche czasu i obejrzyj, zamiast negowac bez ogladania.

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
niech i ciebie Bogini Kurko i Światowid doprowadzą do boga mojżeszowych
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
88 Postów
Simon Lajdecki
(blanko)
Początkujący

Tak tak, nie doslownie. Warto ja sobie interpretowac jak wam pasuje, Wiec dlaczego niektore teksty bierzecie doslownie a inne interpretujecie? Selektywna "logika".

Dlaczego Jezus przyszedł wlasnie do izraela? hmm. Moze dlatego: od 2,30' do 3.20'

i jeszcze troche. Poswiec troche czasu i obejrzyj, zamiast negowac bez ogladania.

Dyrdymały godne belzebuba Koleś np. przytaczał przypowieść Jezusa, żeby iść za nim i wszystko inne zostawić. Udaje inteligenta, ba! za takiego się uważa publicznie!!! (trzeba mieć tupet), a kompletnie nie zrozumiał tej przypowieść Szkoda to wszystko komentować. Jakieś takie pogardliwe, bez dowodów, jedynie słuszne... Jednym słowem człowiek zagubiony. Bóg dał ci wolną wolę i nic ci nie nakazuje a jedynie proponuje, radzi, doradza! Nie musisz w Niego wierzyć, dał swojego Syna i pokazał prawdę jak jest, jak będzie jeśli za nim nie pójdziesz! To jest PROPOZYCJA a nie nakaz jak głosił swoje masońskie dyrdymały Christopher Hitchens! I kończąc : "Wysławiam Cię, Ojcze, Panie nieba i ziemi, że zakryłeś te rzeczy przed mądrymi i roztropnymi, a objawiłeś je prostaczkom". Mt 11; 25

TAK Wacusiu! Bo już znam odpowiedź! Jestem tym bardzo szczęśliwym prostaczkiem!

Z Bogiem!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok